La Vall de Baztan i la Costa Cantàbrica del Lapurdi

Bajar
Resumen del Viaje
Sobre el Viaje
La Vall de Baztan i la Costa Cantàbrica del Lapurdi
Viaje no programado

La vall de Baztan i la costa cantàbrica del Lapurdi. El Senyoriu de Bertiz. La vall d’Ultzama. La llegendària cova de Zugarramurdi. Elizondo i la vall del Bidasoa. El tren cremallera de Larrun. Saint Jean de Luz. El parc natural d’Abbadia i el camí de ronda del Mar Cantàbric.

Un interessant i atractiu viatge cultural amb rutes de natura als Pirineus atlàntics del País Basc francès i Navarra.

Remuntarem en autocar la Vall del Bidasoa fins arribar a la Costa Cantàbrica del Lapurdi, territori pertanyent a l’històric Iparralde o País Basc francès. Ens sorprendrà la pintoresca població marinera de SaintJean-de-Luz. Recorrerem a peu el tram del camí de ronda que ressegueix el litoral cantàbric del Parc Natural de l’Abbadia. I agafarem el tren cremallera de l’emblemàtica muntanya de Larrun, origen de les llegendes i la mitologia dels primers pobladors bascos, un antic volcà amb sensacionals panoràmiques sobre l’ampli Golf de Biscaia, les verdes planures de les Landes franceses i els suggestius Pirineus Atlàntics de Navarra i Guipúscoa.

Anirem a la navarresa Vall del Baztan, un bucòlic paisatge pirinenc esquitxat de llogarrets, caserius i ramats d’ovelles. Passejarem per la seva capital, Elizondo. Visitarem la Cova de Zugarramurdi que, per la seva antiga relació amb bruixes i aquelarres, és anomenada localment la Catedral del Diable. Caminarem a través del profund bosc atlàntic del Parc Natural del Senyoriu de Bertiz, guarnit de les tonalitats policromàtiques característiques de la tardor. I seguirem els centenaris camins rurals que menen a la Cascada de Xorroxin, considerada el bressol del Baztan, riu que aigües avall passa a anomenar-se Bidasoa.

 • Dijous 1 novembre 2018
 • Ultzama

Viatge a Navarra. La vall d'Ultzama

 • Sortida en autocar a les 7 h del matí del Centre, amb les parades habituals. Dedicarem el matí a recórrer les autopistes d’ Aragó i Navarra, tot realitzant diverses parades per esmorzar i descansar. Un cop a Navarra ens dirigirem a la vall d’Ultzama, una de les més elevades del vessant mediterrani navarrès, on realitzarem un recorregut a peu (*) a través dels seus boscos i camps rurals.

  Al vespre continuarem en autocar cap als Pirineus Atlántics fins arribar a la Vall d’ Etxalar, emplaçada a la comarca navarresa de les Cinco Villas, on es troba l’hotel en què soparem i ens allotjarem durant el viatge.

 • Divendres 2 novembre 2018
 • Lapurdi

El tren cremallera de Larrun. Saint Jean de Luz. El camí de ronda del Cantàbric

 • Després d’esmorzar a l'hotel anirem amb el nostre autocar cap al Lapurdi, un dels territoris històrics del País Basc francès. Coneixerem la pintoresca vila marinera de Saint Jean de Luz, històricament lligada al mar Cantàbric per haver esdevingut en port balener i base de corsaris bascos. Població triada pel rei Lluís XIV de França per contraure matrimoni amb la filla del rei espanyol, la infanta María Teresa, i així donar per tancat el Tractat dels Pirineus.

  Durem a terme una curta i alhora atractiva ruta a peu (*) tot seguint un tram del camí de ronda del Parc Natural de l’Abbadia, situat a la part més meridional de la costa d’Aquitània. Un recorregut a través de formosos paratges on els verds camps i l’urbanisme sostenible es combinen amb abruptes penya-segats i encisadores cales i platges.

  Agafarem el tren cremallera de Larrun (**), llegendària i mitològica muntanya basca. Un suggestiu trajecte d’anada i tornada per la falda d’aquest antic volcà, durant el qual podrem gaudir d’ impressionants panoràmiques sobre l’ampli Golf de Biscaia, les verdes landes franceses i els Pirineus Atlàntics de Navarra y Guipúscoa, bressol de la cultura i tradicions basques. En acabar el dia tornarem al nostre hotel de la Vall d’ Etxalar.

 • Dissabte 3 novembre 2018
 • Baztan

La Vall de Baztan. Cova de Zugarramurdi. Cascada de Xorroxin.

 • Rere esmorzar a l'hotel ens dirigirem en autocar a la Vall de Baztan, per tal d’endinsar-nos en les profunditats d’un racó pirinencs que han patit pocs canvis amb el pas del temps. Una vall amb un singular paisatge compost per nombrosos barrancs i muntanyes de suaus relleus entapissades de boscos i verds camps rurals esquitxats d’ovelles. Un paratge que les freqüents pluges i boires han despertat la imaginació de totes aquelles persones que s’hi han acostat, com ara l’escriptora de novel.la negra Dolores Redondo, coneguda per la seva “Trilogia del Baztan”.

  Seguirem (*) alguns dels camins utilitzats pels veïns de la vall durant segles i que ens menaran fins a la Cascada de Xorroxin, confluència de petits torrents i considerada localment com al bressol del riu Baztan que aigües avall passa a anomenar-se Bidasoa.

  Després de passejar per Elizondo, capital del Baztan, anirem a Zugarramurdi per submergir-nos en el món màgic i ocult d’aquest poble de la muntanya navarresa tot visitant la seva famosa cova (**), anomenada la Catedral del Diable perquè antigament acollia reunions de bruixes o aquelarres.

  La paraula aquelarre significa "prat del boc” o “prat de les cabres”, i fa referència als prats on es feien aquelles “reunions”, durant les quals un gran boc, el mateix dimoni, es transformava en persona! Per aquest motiu, amb l’Acte de Fe de Logronyo de l’any 1610, molts habitants de la zona van ser past de les flames de les fogueres inquisidores. En acabar el dia tornarem al nostre hotel de la Vall d’Etxalar.

 • Diumenge 4 novembre 2018
 • Bertiz

El Senyoriu de Bertiz. Tornada a Barcelona.

 • Aquest matí, després d'esmorzar a l’hotel, ens traslladarem en autocar fins al Parc Natural del Senyoriu de Bertiz (**), enclavat dins de navarra que va pertànyer a la casa de Bértiz fins a finals del s.XIX, quan va ser comprat per Pedro Ciga Mayo qui el va cedir a la Comunitat foral de Navarra a mitjans del s.XX, amb la condició que es conservés sense canvis i que s'emprés únicament amb finalitats educatives, científiques i d'esbarjo.

  Un parc que combina una part de jardí botànic format per plantes exòtiques aportades pels antics propietaris, amb una enorme extensió de territori muntanyós cobert per un profund bosc atlàntic. Una impressionant massa forestal composta per espècies caducifòlies com el faig i el roure, una part de la qual coneixerem gràcies a una atractiva ruta a peu (*). A la tarda tornarem en el nostre autocar a Barcelona, on arribarem a les 22 h, aprox.

Precio del Viaje

584 €
 • Preu total: 584 (preu per persona compartint habitació doble)
 • Suplement hab. individual: + 120 €  (places limitades).
 • Primer pagament: 175 € en concepte de bestreta o paga i senyal per tal de formalitzar-ne la inscripció.
 • Resta de pagament: el termini màxim serà 10 dies naturals abans de la data de l’ inici del viatge.

EL PREU INCLOU:

 • Viatge en autocar.
 • Acompanyament dels Professors i Guies del Centre Europeu.
 • Allotjament: hotel Venta de Etxalar 3***, situat a la vall del Bidasoa, concretament a la carretera de Pamplona a Irún i a 4km de la població d’Etxalar (Comarca de las Cinco Villas del Norte de Navarra), en habitacions dobles amb dutxa/bany.
 • Enllaç hotel: cliqueu aquí
 • Règim de 3 mitges pensions (3 sopars, 3 esmorzars i 3 allotjaments)
 • Assegurança de viatge. Taxes locals i imposts.
 • Nota: en aquest viatge NO hi ha cap excursió facultativa programada. Totes les despeses de transport corresponents als desplaçaments programats que es duguin a terme amb el nostre autocar, estan incloses en el preu total del viatge i, en conseqüència, no caldrà pagar-ne cap import addicional durant el desenvolupament del viatge.

EL PREU NO INCLOU:

 • Tren cremallera de Larrun (uns 16 €** aprox, anada i tornada incloses).
 • Entrades a la cova de Zugarramurdi i al parc natural del Senyoriu de Bertiz (10 €** aprox, cadascuna).
 • L’esmorzar del dijous (lliure en ruta).
 • El dinar del dijous, tipus pícnic (caldrà dur-lo enllestit de casa).
 • Els dinars del divendres i dissabte, lliures a Saint Jean de Luz i Elizondo respectivament (poblacions amb bars/restaurants).
 • El dinar del diumenge, tipus pícnic (durant el desenvolupament del viatge els responsables del grup indicaran on i quan realitzar-ne les compres necessàries).
 • El sopar del diumenge, en el supòsit que hi hagi cap incidència imprevista que retardi la tornada a Barcelona (es realitzaria lliure en ruta).
 • Les begudes ni extres a l’hotel.
 • Els imports corresponents als mitjans de transport públic / privat local ni les entrades / visites no contemplats en la programació del viatge i que es poguessin utilitzar o realitzar de manera improvisada i / o voluntària.

Información práctica

Viatge amb Rutes de Natura pels Pirineus Atlàntics del País Basc Francès i Navarra.


Programació del viatge: com que el viatge es desenvoluparà majoritàriament en paratges naturals, hi hauria la possibilitat que durant la seva evolució poguessin esdevenir modificacions en la seva execució ocasionades per causes imprevisibles, com podria ser una situació meteorològica desfavorable o altres circumstàncies alienes a l’organització.  Modificacions que es realitzarien en benefici de la seguretat de tots els participants.


(*) Rutes a peu:

 • Valle Ultzama (tarda del dijous). Long total: 8 km. Desnivell acumulat: +220 m (pujada) / -220 m (baixada). Durada total: 2h. Tipus camí: pista terra, sender i corriol amb trams pedregosos i probablement humits. No adaptable. Nivell: ◉◉◎◎◎ Baix-moderat.
 • Camí ronda p. n. Abbadia (tarda divendres). Long total: 7 km. Desnivell acumulat: +250 m (pujada) / -250 m (baixada). Durada total: 5h. Tipus camí: pista forestal, sender i corriol amb trams pedregosos i probablement humits. No adaptable. Nivell: ◉◉◎◎◎
 • Cascada Xorroxin (matí dissabte). Long total: 8,5 km. Desnivell acumulat: +314 m (pujada) / -302 m (baixada). Durada total: 2h 15min. Tipus camí: pista forestal, sender i corriol amb trams pedregosos i probablement fangosos i/o humits. No adaptable. Nivell: ◉◉◎◎◎
 • Senyoriu Bertiz (matí diumenge). Long total: 9 km. Desnivell acumulat: +350 m (pujada) / -350 m (baixada). Durada total: 2h 45min. Tipus camí: pista forestal, sender i corriol amb trams pedregosos i probablement fangosos i/o humits. No adaptable. Nivell: ◉◉◎◎◎
 • La Direcció del Centre Europeu considera que els/les participants de les excursions/viatges que incloguin la realització d’activitats físiques i esportives en el medi natural, han llegit prèviament els seus respectius programes detallats, accepten totes les indicacions existents en el full de Caminades: Suggeriments i Advertiments i, per tant, en serien els/les únics/úniques responsables de les conseqüències i perjudicis que li poguessin originar fer cas omís de les obligatorietats, consells i indicacions que s’hi exposen.
 • El no llegir i/o els desconeixement de l’existència dels programes detallats ni el full Caminades: Suggeriments i Advertiments, no eximeix el/la participant de les seves responsabilitats.

Calçat:

 • Rutes natura:
  • és obligatori l’ús d’un calçat específic de muntanya, preferiblement botes de muntanya amb canya mitjana/alta, amb una sola adient per caminar amb comoditat i seguretat pels espais naturals que recorrerem, amb trams pedregosos i/o herbosos i probablement humits/fangosos.
  • es recomana portar 2 parells de calçat específic de muntanya en aquells viatges que contemplin la realització de 2 o més rutes a peu en el medi natural, i més quan es tracta de paratges amb una pluviositat relativament elevada
 • Poblacions: no oblideu un calçat esportiu i amb sola adient per passejar còmodament i amb seguretat per les poblacions / monuments que visitarem, amb trams esglaonats o empedrats i probablement humits en aquesta època de l’any.

Indumentària / equip / material:

 • Rutes natura: roba impermeable i d’abric (capelina, tallavent o anorac, polar i guants), ulleres sol, barret, protecció solar (gorra, ulleres sol i crema foto-protectora pell i llavis) i bastons de tresc (no obligatoris / aconsellables / preferiblement de longitud regulable amb rosseta estreta per progressar per trams pedregosos i rosseta ampla per terrenys sorrencs/fangosos).
 • Poblacions: no oblideu el paraigües, roba còmoda i d’abric per passejar-hi comodament.
 • Recomanable càmera fotogràfica i prismàtics.

Pícnics:

 • Per optimitzar la dinàmica del viatge, es contempla la realització de dos àpats tipus pícnic a la natura i / o en llocs habilitats per fer-ho.
 • Durant el viatge, els responsables del mateix indicaran on i quan adquirir-ne les provisions necessàries.
 • En el cas que condicions meteorològiques desfavorables, o altres imprevistos, poguessin desaconsellar la realització d’un pícnic, aquest se substituiria per menjar per lliure en alguna àrea de servei o en alguna població amb locals de restauració, o bé improvisar un dinar de grup en un bar / restaurant.
 • En qualsevol cas, l’ import sempre seria a càrrec del client i es recolliria durant el desenvolupament del viatge.

(**) Activitats de pagament:

 • Els corresponents imports es recolliran durant el transcurs del viatge.
 • La realització d’aquestes activitats dependrà de les condicions meteorològiques i / o altres circumstàncies imprevisibles i alienes a la nostra organització.
 • Aquestes activitats són opcionals. Però per imperatius a l’hora de gestionar les reserves, i com per dur-les a terme serà necessari un mínim d’assistents, l’organització dóna per fet que l’apuntar-te a aquest viatge també participaràs en aquestes activitats. En cas contrari ens ho hauries de comunicar en el moment d’ apuntar-te. Les persones que sense el degut i previ avís decidissin durant el viatge no realitzar cap de les activitats, haurien d’assumir-ne les despeses corresponents.
 • El preu del viatge tampoc no inclou els imports dels mitjans de transport públic / privat local ni d’ aquelles entrades / visites / menjars no contemplats / es en la programació del viatge i que es poguessin utilitzar o realitzar lliurement i de manera improvisada i / o voluntària.

Idioma:

 • El Professors i Guies del Centre Europeu s’adreçaran al grup en català.
 • En cas que en calgués la seva col·laboració, l’idioma que utilitzarien els possibles guies locals seria el castellà.

Documentació: cal portar-hi el DNI i/o el PASSAPORT no caducats.


Assegurances de viatge:

 • El preu del viatge inclou una assegurança que cobreix l’assistència mèdica i altres possibles incidències que es produeixin DURANT el viatge i per tant no cal tenir cap preocupació al respecte. Aquesta assegurança no inclou la cancel·lació prèvia del viatge, qualsevol que sigui la causa. Les persones que ho desitgin poden contractar una assegurança de cancel·lació a les nostres oficines. L’assegurança de cancel·lació cobreix una malaltia greu imprevista (no preexistent), accident personal, hospitalització o defunció familiar, produïts ABANS del viatge, d’acord amb les condicions de la pòlissa. Aquesta assegurança cal contractar-la en el moment de fer el primer pagament de la reserva i no posteriorment.
 • Es recomana portar la Targeta Sanitària Europea, que emet la Seguretat Social i que es pot demanar a l’INSS, personalment o per Internet. Consulteu-nos si teniu qualsevol dubte.

IMPORTANT: qualsevol modificació imprevista, que afectés a la programació del viatge abans del seu inici, s’actualitzaria automàticament a la nostra web, i únicament es notificaria de manera directa a les persones que hagin formalitzat la seva inscripció / reserva amb anterioritat a la data de modificació.

reuniones preparatorias

 • Dimarts 30 octubre a les 18,00 h i 19,00 h al Centre.

Autocar y horarios

1ª parada: Muntaner 213 (entre Diagonal y Londres, acera Bar Velódromo) y al lado del C. Europeo.

Hora de Salida indicada en el programa

2ª parada: València 266 (Parada bus cerca de Passeig de Gràcia, Metro L3-L4 y Renfe).

5 minutos después, aprox.

3ª parada: València 460 (Parada bus entre Marina y Lepant, cerca Metro L2-L5 Sagrada Familia).

10 minutos después, aprox.

4a y última parada: Av.Meridiana 388 (Parada bus frente a la “colchonería” de la esquina del Paseo Fabra y Puig, cerca Metro L1 Fabra y Puig, y Renfe Sant Andreu Arenal. ATENCIÓN: No es en la estación de autobuses.

20 minutos después, aprox.